ROME - Op het Sint Pietersplein in Rome is bij stralend weer de paasmis begonnen. Ondanks zijn zwakke gezondheid wilde paus Johannes Paulus II zelf de paasmis leiden en de traditionele zegen Urbi et Orbi uitspreken. Tienduizenden mensen zijn naar het plein gekomen.

Aan de paus was duidelijk te zien dat hij getekend is door zijn ziekte en vermoeidheid. Desondanks sprak hij met relatief vaste stem.

De paus was met zijn pausmobiel naar het plein gekomen. Hij draagt de mis op vanaf een verlaagd altaar. Dat is speciaal geïnstalleerd om te voorkomen dat hij zijn knie teveel belast. Om dezelfde reden zal de kerkvorst tijdens een deel van de mis zitten.

Slecht ter been

Er ontstaat steeds meer discussie over de gezondheid van de paus. Volgens de Romeinse krant Il Messagero moet paus Johannes Paulus II nog een operatie aan zijn rechterknie ondergaan. Vermoedelijk zal de ingreep komende week al worden uitgevoerd in een ziekenhuis nabij het Vaticaan. De paus is al wekenlang zeer slecht ter been.

De kerkleider wordt geplaagd door een pijnlijke arthrose in de rechterknie. De afgelopen weken heeft hij hierdoor vele afspraken moeten afzeggen. Ook bij een aantal paasceremonieën moest hij verstek laten gaan.

De paus wordt volgende maand 82 jaar. Behalve aan arthrose in de knie lijdt hij onder meer ook aan de ziekte van Parkinson.