TAIPEH/TOKIO - Taiwan is zondagmiddag (plaatselijke tijd) getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. In de hoofdstad Taipeh zijn gebouwen ingestort. Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen.

Bekijk video

Zeker negen mensen worden vermist. Zij waren aan het werk bij de bouw van een nieuw financieel centrum van 101 verdiepingen. De bouw was gevorderd tot de 48e verdieping. Van het hoogste punt stortten twee bouwkranen naar beneden, die terechtkwamen op auto's.

De beving begon tegen drie uur 's middags (plaatselijke tijd) en hield ongeveer een minuut aan. In delen van het land viel de stroom uit, onder meer in het nationale aardbevingscentrum. Ook de telefoonverbindingen zijn gestoord. Op verschillende plaatsen ontstonden branden. De ondergrondse van Taipeh is stilgelegd.

Het epicentrum van de beving lag op 9,6 kilometer diepte in zee, veertig kilometer uit de kust voor Hualian aan de oostkust van het Aziatische eiland. In Japan was gedurende enige tijd een waarschuwing van kracht voor een tsunami, een door aardbevingen veroorzaakte vloedgolf.

Op 21 september 1999 deed zich in Taiwan een aardbeving met een schaal van 7,6 op de schaal van Richter voor. Die kostte 2400 mensen het leven. meer dan 50.000 gebouwen stortten in. Taiwan ligt in een gebied waar veel aardbevingen voorkomen.