LONDEN - De Britse koningin-moeder is zaterdag overleden. De moeder van de huidige Britse vorstin Elizabeth werd 101 jaar oud. Zij overleed vredig in haar slaap, aldus Buckingham Palace. De begrafenis is op dinsdag 9 april.
Buckingham Palace

De koningin-moeder, weduwe van koning George V1, en steun en toeverlaat van haar oudste dochter Elizabeth (75), kampte de afgelopen jaren met een zwakkere gezondheid. Zij overleed "vredig in haar slaap op Royal Lodge, Windsor", aldus een mededeling van de Britse vorstin.

Volgens het bericht dat Buckingham Palace zaterdagavond liet uitgaan, is ze 's middags om kwart over drie overleden.

De dood van 'Queen Mum' zoals zij bij de Britten bekend stond, betekent een nieuwe klap in de persoonlijke sfeer voor de Britse koninklijke familie. Begin februari overleed haar jongste dochter, prinses Margaret op 71-jarige leeftijd.

Beatrix

Koningin Beatrix heeft zaterdagavond een condoléancetelegram naar Londen gestuurd in verband met het overlijden van de Britse koningin-moeder. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meegedeeld.

Het overlijden zaterdag van de Britse koningin-moeder heeft in Groot-Brittannië een golf van verdriet en ontroering teweeggebracht. Prins Charles hoorde het slechte nieuws tijdens zijn vakantie in Zwitserland.

Charles liet aan de Britse omroep BBC weten dat hij "helemaal kapot" is door het overlijden van zijn oma. Hij breekt zijn vakantie af en komt zo snel mogelijk terug naar het familiekasteel in Windsor.

Moed

Premier Tony Blair noemde de 'queen mum' een symbool van Britse moed. Volgens hem was het hele land trots op haar en stond zij voor de eenheid van de staat. Blair refereerde met name aan de weigering van de koningin-moeder om tijdens de Duitse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog Londen te verlaten.

Lady Rhodes, een nicht van koningin Elizabeth, heeft na het overlijden met de koningin en andere leden van de Britse koninklijke familie aan het bed van de koningin-moeder gestaan. Zij zei dat het "een zeer ontroerend en triest moment was". Maar lady Rhodes liet ook weten dat de sfeer vredig was.

Lord St. John of Fawsley, een naaste vriend van de koningin-moeder, zei dat ze "niet alleen een historisch figuur is geweest, maar dat ze in feite zelf geschiedenis was".

/LINK
'Queen mum'-special van de BBC

/NIEUWSBritse zorgen om gezondheid Queen MumHet leven van de Britse 'Queen Mum'Queen Mum viert 100ste verjaardag