AVEIRO - Nederland heeft plaatsing voor de kwartfinales op het EK in Portugal niet meer in eigen hand. Oranje heeft zaterdagavond het tweede groepsduel van Oranje met 3-2 verloren van Tsjechië. Het team van Dick Advocaat bleek niet in staat een 2-0 voorsprong te behouden. Bouma en Van Nistelrooy scoorden voor Nederland. Koller, Baros en Smicer voor Tsjechië. Duitsland speelde eerder op de avond in groep D met 0-0 gelijk tegen Letland.

Tsjechië leidt na twee speelronden in groep D met 6 punten, gevolgd door Duitsland met twee punten. Nederland en Letland hebben beiden 1 punt.


Tsjechen vieren feest na winnende treffer

Bekijk video: Breedband

Met een 'omgegooid' elftal trad Nederland aan de aftrap in Aveiro. Boudewijn Zenden en Rafael van der Vaart moesten wijken voor voor Arjen Robben en Clarence Seedorf. In het centrum van de aanval sleutelde bondscoach Dick Advocaat niet. "Ik zou ongeloofwaardig zijn als ik opnieuw van systeem zou veranderen", liet Advocaat vooraf weten. "We hebben gekozen voor bezetting op de vleugels. En dat blijft zo."

In het Estadio Municipal van Aveiro zorgde Jan Koller voor de eerste serieuze kans. De boomlange Tsjech schoot in de vrije ruimte tussen Bouma en Cocu hoog over. De eerste de beste kans van Oranje kwam nog geen minuut later. De geheel vrijgelaten Bouma kopte de vrije trap van onbereikbaar langs doelman Cech binnen. Het oranje gekleurde Estadio Municipal ontplofte.

Het Nederlandse elftal probeerde na de voorsprong de wedstrijd te controleren. Dat lukte grotendeels omdat Seedorf de sterspeler bij de Tsjechen Pavel Nedved nagenoeg uitschakelde. De aanvoerder van het nationale team van Tsjechië werd door onder meer nuttig 'opruimwerk' van Seedorf de eerste vijfenveertig minuten uit de wedstrijd gehouden. De middenvelder ontving voor zijn defensieve werk wel snel een gele kaart van de Spanjaard Mejuto Gonzalez. Meer dan een persoon wilde Advocaat niet opofferen aan de 31-jarige Tsjechische spelverdeler. "We moeten uitgaan van onze eigen kracht. Daar hoort bij dat we als ploeg moeten uitstralen dat we willen winnen."

Van Nistelrooy

De eerste twintig minuten was Nederland vooral via de linkerflank en combinaties door het midden gevaarlijk. Het goede terugleggen van Van Nistelrooy in het centrum leverde voor de inkomende Seedorf een grote kans op. Het afstandschot van de 28-jarige speler van AC Milan miste precisie. Het neerhalen van Van Nistelrooy een minuut later in het strafschopgebied had de 2-0 voorsprong kunnen zijn. Zij het niet dat Gonzalez de overtreding afdeed als een ongelukkige duikelpartij en door liet spelen.

In de twintigste minuut haalde Van Nistelrooy alsnog zijn gram. Na een afgemeten voorzet van de behendige Robben op links, kon de spits van Manchester United de bal eenvoudig langs Cech intikken. De verrassend snelle 2-0 voorsprong op de Tsjechen zorgde voor een open wedstrijd. Aan beide kanten ontstond veel ruimte. Nederland groef zichzelf niet in na de 2-0. Het team van Advocaat was eerder op weg naar de 3-0 dan dat het de deur op slot deed.

Cocu

In de jacht naar nog een treffer beging Cocu een fatale fout. Een onzorgvuldige breedtepass van de routinier richting het defensieve hart van Oranje hield de Tsjechen nog in de wedstrijd. De 31-jarige Koller maakte dankbaar gebruik van het cadeautje na goed voorbereidend werk van Milan Baros. Koller frommelde de bal langs Van der Sar; 2-1.

Oranje liet zich niet van de wijs brengen. De angst - aanwezig in het eerste groepsduel tegen Duitsland - leek compleet verdwenen. Het ruim vertegenwoordigde Oranje-legioen (ruim 10.000 fans) zag een Nederlands elftal met flair en lef fris aanvallen. De Tsjechen leken in defensief opzicht de laatste vijftien minuten het spoor bijster. Schoten van de opkomende Heitinga en 'stofzuiger' Seedorf misten op één haar na het doel. De grootste kans op om de score uit te breiden kwam van de voet van Davids. De linksbenige speler zag zijn schot nipt naast gaan.

Over en weer

Na rust bleef het spel over en weer gaan. Een snelle uitbraak onder leiding van Van der Meyde bereikte Van Nistelrooy net niet. De kleine kans aan Nederlandse kant werd nog geen halve minuut later gevolgd door een harde pegel van Karel Poborsky. De bal spatte uiteen op de borst van de goed opgestelde Van der Sar.

De aanvalsgolven van de Tsjechen deden dikwijls niet onder voor Nederland. Met bij vlagen vloeiend combinatievoetbal kwamen de Oost-Europezen in de tweede helft vaak dichtbij Van der Sar. De eindpass bezorgde de Nederlandse defensie echter geen kopzorgen. De zuiverheid aan Tsjechische kant was soms ver te zoeken.

Wissel Robben

Het open spel gaf de flankspelers letterlijk vleugels. Van der Meyde en Robben maakte dankbaar gebruik van de vrije ruimte die ontstond door het pressende spel van Tsjechië. In de 58ste minuut had Van Nistelrooy de zege definitief veilig kunnen stellen. De eerste keus van Advocaat kopte de bal uit een pass van Robben recht op het lichaam van Cech. Kort daarop greep Advocaat in. Met Paul Bosvelt voor Robben haalde Advocaat een belangrijk deel van de aanvalskracht van Oranje uit het elftal.

Zichtbaar teleurgesteld liep de 20-jarige vleugelaanvaller naar de zijlijn. Direct na afloop wilde Robben weinig woorden kwijt over zijn wissel. "Daar ga ik liever niet op in. Ik had er liever in blijven staan. We speelden lekker, de eerste helft stonden we er ook zeer goed voor. Met een beetje geluk prik je er nog twee in."

De verdedigend middenvelder Bosvelt had tot taak Oranje veilig naar de zege te loodsen. In plaats van dat Nederland de wedstrijd controleerde, bleken de automatismen langzaamaan uit het team te verdwijnen. De Tsjechische dreiging werd eerder heviger dan minder. De eerste serieuze mogelijkheid om gelijk te komen kwam van de voet van Vladimir Smicer. Een prachtige reflex van Van der Sar voorkwam erger.

Baros

Bij de tweede gevaarlijke aanval aan Tsjechische zijde in de zeventigste minuut sloeg het noodlot voor Oranje alsnog toe. Koller kaatste de hoge bal via zijn borst naar Milan Baros. De Liverpool-aavaller vuurde onhoudbaar de 2-2 binnen. De gelijkmaker bracht de ploeg van Advocaat aan het wankelen. Om erger te voorkomen trok Heitinga in het slotkwartier volgens Gonzalez aan de noodrem. De jonge verdediger kon het veld verlaten na een onterechte tweede gele kaart. Met tien tegen elf kreeg Nederland nog spaarzame kansen in het doelgebied van Cech. De tragedie werd helemaal compleet toen Smicer in de 87ste minuut Tsjechië naar een 3-2 overwinning schoot.