AMSTERDAM - Tussen de vijf en zes miljoen Nederlanders kunnen tijdens de zomervakantie een telefoondokter meenemen die ze kunnen raadplegen voor kwaaltjes en ernstige klachten. De nieuwe service onder de naam Europeesche Hulplijn wordt verleend door Europeesche Verzekeringen en uitgevoerd door alarmcentrale SOS International.

Een woordvoerster van Europeesche Verzekeringen zegt dat de 24-uursdienst juist ook is bedoeld voor zakenreizigers en vrachtwagenchauffeurs die bij een akkefietje toch even een arts willen raadplegen. "Sommige mensen die last hebben van hun maag of met andere problemen kampen, stappen niet zo snel in het buitenland naar een dokter. Dan is dit een handige manier", aldus de woordvoerster bij SOS International.

Advies

Bij de alarmcentrale zit een team van verpleegkundigen klaar die advies kunnen geven en mensen eventueel kunnen doorverbinden of het adres van een arts ter plaatse kunnen geven. Relatief veel mensen kunnen van deze dienst gebruik maken omdat Europeesche Verzekeringen de hofleverancier is van reisverzekeringen voor onder andere de verzekeraars CZ, Amicon, Trias en DSW.

CZ begon vorig jaar zelf al met een telefonische hulpdienst voor verzekerden die in het buitenland met vakantie zijn. De organisatie hoopte met de maatregel de traditionele alarmcentrales te ontlasten. Toeristen bellen volgens CZ vaak met de centrales terwijl ze in feite alleen advies willen over een bepaalde medische klacht.