NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Israël zaterdag opgeroepen zich uit Ramallah en andere Palestijnse steden terug te trekken. De oproep kreeg veertien stemmen. Het vijftiende lid van de raad, Syrië, was uit protest afwezig. Het had zijn eigen, scherpere resolutie tegen Israël ingediend.

De voorzitter van de raad, de Noor Ole Peter Kolby, had de resolutie ingediend tijdens het urenlange debat, dat op verzoek van de Arabische landen werd gehouden. Volgens de raad moeten Israëliërs en Palestijnen "onmiddellijk maatregelen nemen om tot een zinvol staakt-het-vuren" te komen.

Hij toont zijn "ernstige bezorgdheid" over de recente zelfmoordaanslagen in Israël en de "militaire aanval" op het hoofdkwartier van Arafat.

De Verenigde Staten stemden voor de resolutie. Vrijdag toonde minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken nog sympathie voor het besluit van Israël uit vergelding voor een reeks aanslagen van Palestijnen op Israëlische burgers steden op de Westelijke Jordaanoever binnen te vallen.

Afgesloten

De Israeliërs rukten op tot bij het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah. Arafat bleef ongedeerd, maar moet het wel stellen zonder water, elektriciteit en een telefoonverbinding. De Palestijnse leider Arafat is geheel van de buitenwereld afgesloten, nu de laatste batterij voor zijn mobiele telefoon leeg is.

De Palestijnse Autoriteit is positief over de uitspraak van de Veiligheidsraad. Maar hij kan volgens minister Yasser Abed Rabbo van Informatie slechts succes hebben, als Israël zich inderdaad uit Ramallah en andere Palestijnse steden terugtrekt.

Het Israëlische veiligheidskabinet bespreekt zondag de resultaten van de militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever.

/NIEUWSIsraëlische aanval 'oorlogs- verklaring' (video)Aanslag in supermarkt West-Jeruzalem

/DOSSIERMidden-Oosten