AARLEN - Marc Dutroux wil in cassatie tegen het vonnis van het gerechtshof van Aarlen. Hij vindt dat hij een oneerlijk proces heeft gekregen, zei zijn advocaat Baudewyn zaterdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

"Hij gaat ervan uit dat nog voor het proces begon, hij al geen kans meer maakte op enige genade. Het onderzoek is volgens hem zo gevoerd dat hij moést hangen", aldus Baudewyn.

Schuldig

Dutroux is donderdag schuldig verklaard aan 93 feiten, waaronder ontvoering en moord van jonge meisjes. Het onderzoek duurde acht jaar. Aanvankelijk vermoedde justitie dat de Belg deel uitmaakte van een netwerk van pedofielen. Later richtte de verdenking zich meer op hemzelf.

Het gerechtshof in het Belgische stadje Aarlen bepaalt begin volgende week welke straf Dutroux krijgt. Waarschijnlijk is dat levenslang.

Dutroux moet daarna een andere advocaat vinden om voor hem cassatie in te stellen: Baudewyn zegt in Het Nieuwsblad dat hij niet beschikbaar is voor een cassatieberoep. "Daar doe ik niet aan mee. Ik haak af na de uitspraak, het is genoeg geweest." Baudewyn is bovendien niet bevoegd om voor het Hof van Cassatie te pleiten: daarvoor telt België ongeveer andere geaccrediteerde advocaten.

Vormfouten

Een eventuele cassatie kan al over enkele weken plaatsvinden. Dat gebeurt dan in Brussel. Het Hof van Cassatie kijkt vooral of vormfouten zijn gemaakt tijdens het proces in Aarlen. Als dat het geval is, moet de rechtszaak geheel of gedeeltelijk worden overgedaan in Luik.