KERKRADE - Het 6-jarig jongetje dat vrijdagmiddag in Kerkrade in een diepe put was gevallen is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 0.30 uur door twee reddingswerkers uit zijn benarde positie bevrijd.

De burgemeester van Kerkrade, J. Som, vertelde na afloop van de reddingsoperatie dat het niet om een rioolput ging zoals eerder werd aangenomen, maar om een afvoerpijp voor regenwater. Kerkrade doet aan duurzaam waterbeheer.

Met de afvoerpijpen wordt het regenwater opgevangen en terug de grond in geleid. Het is niet bekend hoeveel van dit soort pijpen de gemeente heeft.

Het kind werd gered doordat een graafmachine in de buurt van de pijp een groot gat had gegraven waarna twee reddingswerkers naar beneden afdaalden en de pijp op enkele plaatsen doorzaagden.

De machine had tot een diepte van twaalf meter gegraven, maar de jongen bleek op vijftien meter diepte, gedeeltelijk in het water, te zitten.

Ze hebben het kind geprobeerd met touw uit de pijp te trekken. Dit lukte echter niet. Met een vangstok zoals die wordt gebruikt door de dierenambulance lukte het uiteindelijk wel, aldus brandweercommandant J. Donkers.

Onderkoeld

De graafmachine haalde vervolgens de twee reddingswerkers en het jochie naar boven. Het kind was nog goed bij. Hij heeft geen verwondingen opgelopen. Wel was hij verzwakt en onderkoeld. Ook had hij last van kramp, omdat hij al die uren met zijn armpjes omhoog heeft gestaan in de smalle pijp.

""Wat een grote machines en wat een diep gat", waren de eerste zinnen die hij zei toen hij weer boven de grond stond. Hij is overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Maastricht.

Het jongetje viel rond 17.15 uur in de diepe pijp bij de Luchesiusstraat. Volgens buurtgenootjes hadden spelende kinderen het deksel van de afvoerpijp gehaald en niet meer teruggelegd.

Tijdens het spelen zou het jongetje in de dertig centimeter brede opening van de buis zijn gevallen. De politie kondigde in de nacht van vrijdag op zaterdag een grootscheeps buurtonderzoek aan om te achterhalen hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren.

In totaal hebben volgens Donkers 75 mensen van verschillende hulpdiensten uren gewerkt om het kind te bevrijden. Ze kregen daarbij hulp van een speciaal team van de brandweer uit het Duitse Aken. De reddingsoperatie trok enkele duizenden kijkers.

/NIEUWSZesjarig jongetje vast in rioolput