WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben vrijdag eeninternationaal akkoord ondertekend om het wrak van de Titanic beterte beschermen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie vanBuitenlandse Zaken gemeld.

Het legendarische cruiseschip is tijdens zijn eerste reis vanEngeland naar New York in 1912 gezonken na een aanvaring met eenijsberg. Een Amerikaans-Frans team ontdekte het wrak in 1985 op debodem van de Atlantische Oceaan. Sindsdien is het kaalgeplukt.

Plunderaars hebben karakteristieke versieringen van de buitenkantgeroofd. Volgens de Amerikaanse wetenschapper Robert Ballard zijnongeveer 6000 waardevolle schatten verdwenen.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Frankrijkhebben sinds 1997 onderhandeld over het akkoord. Groot-Brittanniëheeft het vorig jaar ondertekend en het treedt in werking door deratificatie van een tweede land.

Volgens het ministerie erkent hetakkoord de Titanic als een internationaal maritiem monument,waarmee respect wordt betoond aan de passagiers en bemanningsledenervan die zijn omgekomen. Duikexpedities naar het wrak kunnen nuworden gereguleerd.