HAARLEM - Kandidaat-Tweede-Kamerlid M. Kievits, zevende op Lijst Pim Fortuyn, heeft valse informatie op zijn cv staan. Dit heeft een woordvoerder van het regiopolitiekorps Kennemerland vrijdagavond gezegd.

Vrijdagochtend werd al bekend dat Kievits, als docent van de Nederlandse politieopleiding LSOP in Apeldoorn, enkele jaren geleden volgens bronnen bij de politie is gestraft voor seksuele intimidatie. Een leerlinge die hij thuis had uitgenodigd voor een herexamen had na afloop van het bezoek een klacht tegen de leraar ingediend.

Over de informatie op Kievits' cv bestaat volgens de regiopolitie Kennemerland, Kievits' voormalige werkgever, een "verschillende beleving van de taakopvatting". Zo schrijft Kievits in zijn levensloop dat hij tussen 1996 en 1998 als projectleider was belast met het opzetten van het 'Bureau Integriteit bij de Regiopolitie Kennemerland'. Volgens de woordvoerder van de politie was er toen helemaal geen sprake van een project op dit gebied.

Kievits zegt ook lid te zijn geweest van het overlegorgaan 'Privacy-officers Midden-Nederland'. De politie zegt dat hij geen lid was. Kievits zou geen privacy-officer zijn geweest, maar gaf "secretariële en uitvoerende ondersteuning aan een privacy-officer", aldus de woordvoerder.

Eerder deze week werd Kievits door de politieopleiding geschorst omdat hij eind vorig jaar iemand zou hebben mishandeld en vernielingen zou hebben gepleegd. Kievits meldde zich na de voorvallen ziek. De opleiding kon hem pas schorsen nadat hij zich beter had gemeld. Dat gebeurde vorige week.

Het Bureau Veiligheid en Integriteit van het regiokorps Utrecht stelt een onderzoek in naar het gedrag van Kievits. Hij blijft buiten functie tot het onderzoek is afgerond.

De Lijst Pim Fortuyn stelde zich tot nu toe vierkant op achter het kandidaat-Kamerlid. De partij heeft de Amsterdamse advocaat Moszkowicz ingeschakeld voor een eigen onderzoek naar de beschuldigingen. Vrijdag was niemand van de partij bereikbaar voor commentaar. Kievits zelf was ook niet bereikbaar.