KERKRADE - Een zesjarig jongetje is vrijdagmiddag rond 17.15 uur in een diepe rioolschacht bij de Luchesiusstraat in Kerkrade gevallen. Het kind zit klem. Hulpdiensten uit Limburg en Duitsland stellen alles in het werk om hem uit zijn benarde situatie te bevrijden.

De hulpdiensten gingen er van uit dat het jongetje op een diepte van zes meter zat. Maar vrijdagavond laat werd duidelijk dat het kind waarschijnlijk nog dieper zit, op ongeveer tien meter. Dat kan ook meer zijn, omdat niet helemaal duidelijk is, hoe diep de schacht is.

Er zit volgens de brandweer niets anders op dan met een graafmachine te proberen het kind te bevrijden. Het jongetje zit gedeeltelijk in het water en dreigt onderkoeld te raken. Zijn toestand is kritiek. Volgens de politie gaat het praten met het jongetje steeds moeilijker. De hulpverleners proberen hem voortdurend op de hoogte te houden van wat er gebeurt. Het kind huilt zo nu en dan.

Een speciaal team van de brandweer uit het Duitse Aken heeft vrijdagavond vergeefs geprobeerd met touwen het jongetje uit de schacht te halen. Tijdens eerder graafwerk stroomde grondwater in de put. Daarom heeft de brandweer pompen geplaatst.

De graafmachine komt steeds moeilijker door de grond heen, omdat die harder wordt naarmate een grotere diepte wordt bereikt. Ook is het lastig de afgegraven grond van de plaats van het ongeluk af te voeren. Er liggen inmiddels grote bergen zand en stenen, die met vrachtwagens worden afgevoerd.

Het is nog niet bekend hoe het kind in het riool kon vallen. Volgens buurtgenootjes hadden spelende kinderen het putdeksel eraf gehaald en niet meer teruggelegd. Tijdens het spelen, zou het jongetje in de dertig centimeter brede opening van de rioolbuis zijn gevallen.

Er zijn vijftig brandweermannen ter plaatse. Ook zijn er volgens een ooggetuige enkele duizenden kijkers aanwezig. De politie probeert de ramptoeristen met dranghekken tegen te houden. Ook de pers wordt zoveel mogelijk op afstand gehouden. Burgemeester J. Som van Kerkrade heeft vrijdagavond met de ouders van het kind gesproken.