DEN HAAG - Bij de 100 procents-drugscontroles op Schiphol zijn het afgelopen halfjaar 365 mensen ten onrechte beschouwd als bolletjesslikkers. Zij pasten wel in het profiel van bolletjesslikkers, maar bleken geen bolletjes in hun lichaam te hebben. Dit meldde een woordvoerder van minister Donner (Justitie) vrijdag.

De verdachten hebben een aantal dagen voor niets in de cel gezeten. Zij moesten driemaal ontlasting hebben zonder bolletjes. Ander bewijs was niet mogelijk. Vanaf maandag worden verdachten gecontroleerd met een bodyscan. Dan wordt meteen duidelijk of zij bolletjes in hun lichaam hebben, of niet.

Sinds december zijn alle reizigers van vluchten uit het Caribisch gebied gecontroleerd, vooral de Antillen en Suriname. Het ging om tienduizenden mensen, van wie er 2000 werden beschouwd als verdachten. Het grootste deel, 1600 personen, had inderdaad drugs bij zich. Onder hen zaten 1100 mensen die bolletjes hadden geslikt. Mensen bleken echter 'negatieve slikkers', mensen die ten onrechte als verdachte waren aangemerkt.

"We wisten dat dit kon gebeuren'', aldus de woordvoerder. Iemand kan wel aan het profiel van een bolletjesslikker voldoen, maar toch 'schoon' zijn. Juist daarom komt er nu een bodyscan. Die maakt meteen duidelijk of iemand bolletjes heeft geslikt, of niet. De bodyscan betekent een aanzienlijke verlichting van het justitieel apparaat, omdat het een veel snellere controle is. Voor elke dag dat zij voor niets vast hebben gezeten, kunnen vermeende bolletjesslikkers een vergoeding van 95 euro krijgen