CHARLOTTETOWN - Twee- tot driehonderdduizend zeehondenbaby's in de Golf van St. Lawrence in het oosten van Canada zijn zoek. Milieuactivisten van het International Fund for Animal Welfare vermoeden dat ze zijn verdronken omdat er niet genoeg ijs is.
International Fund for Animal Welfare

Het gaan om pups van
zadelrobben

IJsschotsen

Normaal drijven hier tot half april grote dikke ijsschotsen waarop de zeehonden-moeders hun jongen ter wereld brengen en die zogen tot ze kunnen zwemmen. De Canadese afdeling van de dierenbeschermingsorganisatie meldt dat andere jaren grote kuddes zadelrobben daardoor makkelijk te vinden zijn.

Nu hebben ze vijf dagen achtereen over de golf gevlogen en geen enkele kudde gesignaleerd. De pups zijn waarschijnlijk wel geboren, maar door het ontbreken van voldoende ijs moest dat in het water gebeuren. Omdat pasgeboren zadelrobben nog niet kunnen zwemmen, verdronken ze meteen.

Broeikas-effect

Milieuactivisten zoeken de oorzaak in het opwarmen van het klimaat. Het afgelopen winterseizoen was één van de warmste ooit geregistreerd.

Het ijs dat zeehonden-moeders misschien nog wel vonden om te baren, smolt weg voor de pups groot genoeg waren om het water in te gaan. Ze spreken van een alarmerende situatie.

De komende jaren stijgt de temperatuur naar verwachting alleen verder en ook de afgelopen was er al sprake van minder ijs. In een persbericht hebben de mensen van het International Fund for Animal Welfare de Canadese overheid opgeroepen het jagen volledig te verbieden.

Ieder jaar

Het Canadese ministerie voor Visserij zegt echter in het dagblad The Globe and Mail dat het sterftecijfer onder zadelrobpups ieder jaar hoog is, zowel door de jacht als door verdrinking. Het ministerie ziet in de recente verdwijning van de honderdduizenden pups geen reden om de jacht helemaal te verbieden.

Ieder jaar worden de slachtquota opnieuw vastgesteld. Dit jaar ging het jachtseizoen open op 19 maart en mogen 275.000 zadelrobpups worden gevangen. De overheid verwacht niet dat de zadelrobstand in gevaar komt.