LONDEN/CAIRO - Het Israëlische leger heeft vrijdag met zware mitrailleurs het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah onder vuur genomen. Dat heeft een Palestijnse functionaris vanuit het gebouw gemeld.

Bekijk video

Volgens generaal Yitzhak Eytan heeft het Israëlische leger meer dan zeventig Palestijnen gearresteerd in het hoofdkwartier van Arafat. De militairen zouden alle gebouwen van het hoofdkwartier in handen, met uitzondering van Arafat's persoonlijke kantoor en zijn appartement. In de gebouwen troffen de Israëliërs een raketwerper, antitankraketten en veel wapens en munitie aan, zei Eytan verder.

Volgens Eytan hebben de Israëlische strijdkrachten de in de gebouwen aanwezige Palestijnen opgeroepen zich over te geven. Arafat had eerder al gezegd dat zij dat nooit zouden doen. Later herhaalde hij dat nog een keer in een gesprek met de Libanese televisiezender Future TV.

Geschokt

Regeringsleiders van diverse landen hebben geschokt gereageerd op de Israëlische aanval. De Russische regering uitte vrijdag kritiek op de Israëlische premier Sharon, die Arafat zou willen isoleren.

Volgens Moskou zal het isoleren van Arafat niet bijdragen om een politieke oplossing te zoeken voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, aldus het persbureauleider Interfax.

Klap

De Egyptische regering noemde de Israëlische acties een oorlogsverklaring en een klap in het gezicht van de Arabische leiders, die woensdag tot vrede hadden opgeroepen.

"Wat Sharon doet is dwaas, illegaal en een boodschap van oorlog en agressie tegen de Arabieren in reactie op hun boodschap van vrede", aldus de Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmed Maher.

Verstikken

De Europese Unie herhaalde haar standpunt dat Arafat de legitieme leider en gesprekspartner blijft. De Franse minister Hubert Vedrine bekritiseerde de Israëlische "poging om Arafat te verstikken".

De algemene vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit, Chawki Armali, in Brussel heeft de Europeanen opgeroepen om in het conflict tussen beide te komen. "Wij verwachten dat Europa een sterk standpunt zal innemen, een standpunt dat misschien deze agressie en vooral de lichamelijke en fysieke bedreiging van president Arafat kan stoppen", aldus Chawki Armali tegenover de Franstalige omroep RTBF in België.

Ook China en Pakistan uitten hun diepe bezorgheid en riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Volgens Islamabad is de Israëlische operatie een "ernstige bedreiging voor de vrede in het Midden-Oosten".

Arafat

Volgens economisch adviseur van Arafat, Mohammed Rashid, is het leven van de Palestijnse leider in groot gevaar door de aanval van de Israëlische strijdkrachten. Rashid bevindt zich in het zelfde gebouw van de Palestijnse Autoriteit als Arafat. Hij vertelde dat er overal gevochten wordt. Volgens hem proberen de Israëliërs verdieping na verdieping en huis na huis te veroveren.

De Verenigde Staten hebben beloofd echter dat Israël de Palestijnse leider Arafat geen haar zal krenken. De Saudische kroonprins Abdullah zei in de Libanese hoofdstad Beiroet dat hij een dergelijke verzekering vrijdag van de VS had gekregen.

/NIEUWS'Toespraak Sharon was oorlogsverklaring'Aanslag in supermarkt West-Jeruzalem

/DOSSIERMidden-Oosten