AMSTERDAM - De Amsterdamse politie doet onderzoek naar een anoniem telefoontje dat donderdag binnenkwam bij de redactie van RTV Noord-Holland. Een man die zei te spreken namens actiegroep Section Eight eiste daarin de 'ketchupactie' tegen minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie op. De politie heeft dat vrijdag laten weten.

De beller gaf de minister bovendien twee weken de tijd het integratiebeleid terug te draaien, anders zou zij daarvan de gevolgen merken. Een concrete doodsdreiging uitte de man niet, maar hij sloot niks uit en refereerde wel aan de moord op Pim Fortuyn.

Verdonk werd woensdag in Amsterdam door twee vrouwen besmeurd met ketchup. De vrouwen zitten vast en weigeren een verklaring te geven aan de politie. Hun identiteit is nog onbekend. Of de anonieme beller namens de vrouwen spreekt of hen kent, is niet duidelijk.

Omdat de vrouwen weigerden een verklaring af te leggen, is hun identiteit niet komen vast te staan. Of de anonieme beller namens de vrouwen sprak of hen kent, is niet duidelijk.