HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag de Haagse advocaat M.D. vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie.

De rechtbank legde aan negen andere verdachten gevangenisstraffen tot drie jaar op wegens drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Zij waren betrokken bij de drugsbende van vermeende IRT-informant K.J.. De officier van justitie had gevangenisstraffen tot zeven jaar geëist.

Twee broers van J., de 43-jarige C.J. en de 45-jarige D.J. zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk en een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Beiden moeten een geldboete van 25.000 euro betalen.

Omkoping

De broers van J. waren betrokken bij illegale weddenschappen op internationale voetbalwedstrijden en omkoping. De officier van justitie had tegen C.J. zeven jaar cel geëist en 125.000 euro boete en tegen D.J. vier jaar cel en 50.000 euro boete.

De rechtbank sprak de 54-jarige Haagse advocaat M.D. vrij wegens gebrek aan bewijs. De officier van justitie had vier jaar cel geëist en een geldboete van 50.000 euro. Volgens de officier speelde de advocaat een actieve rol binnen de drugsorganisatie, maar de rechtbank achtte dit niet wettig en overtuigend bewezen.

De overige leden van de drugsorganisatie werkten als lijfwacht, adviseur of uitvoerder. Een deel van de verdachten was actief binnen de Haagse voetbalvereniging Den Haag Trimeur, die intussen is opgegaan in een andere club.

/NIEUWSVier jaar geëist tegen advocaat wegens rol drugsbende