DEN HAAG - De paasdrukte op de Nederlandse wegen neemt snel toe. Tegen twaalven was het aantal files opgelopen tot achttien, met een totale lengte van 73 kilometer. Daar komen naar schatting twee files per half uur bij, aldus de ANWB.

Bekijk video

Het vakantieverkeer kwam vrijdag wat eerder op gang dan voorspeld, hoewel de weggebruikers een ochtendspits bleef bespaard. Volgens ANWB-medewerker R. van der Meiden komt dit waarschijnlijk door het zonnige weer. Rond 10.00 uur kwam de melding van de eerste file binnen.

Een verongelukte motorrijder op de A12 tussen de afslag Beek en Zevenaar, leidde op dat traject tot grote verkeersopstoppingen. De politie zette de rijbaan af en leidde het verkeer over de vluchtstrook, wat resulteerde in een file van twintig kilometer. Behalve op de A12 van en naar Duitsland is het ook druk richting het zuiden. Op de A16 staat inmiddels 15 kilometer file.

Een personenauto die tussen twee vrachtwagens geplet werd, leidde op de A16 tot een grote chaos. Tussen Hendrik-Ido-Ambacht stond tegen 14.00 uur 12 kilometer file. Het verkeer wordt omgeleid via Gorkum.

Kettingbotsing

Een kettingbotsing op de rijksweg A1 (Amsterdam-Amersfoort) ter hoogte van carpoolstrook Muiden zorgde vrijdag voor lange files. Aan het begin van de middag botsten zeven auto's op elkaar. Daardoor raakten vier mensen gewond. Zij werden per ambulance naar ziekenhuizen in de buurt vervoerd.

De kettingbotsing ontstond doordat een lading van een vrachtwagen was gevallen. De A1 werd in de richting van Amsterdam naar Amersfoort afgesloten. Daardoor ontstonden lange files in beide richtingen. Rond half drie werd één strook weer vrijgegeven. De politie verwacht dat de hele rijksweg aan het einde van de middag weer open is voor het verkeer.

Doordat het verkeer vroeg op gang kwam, verwacht de ANWB dat de files gespreid over de dag doorlopen. "Ze zullen niet al te lang zijn, maar je hebt er wel de hele dag last van" aldus het ANWB.

/NIEUWSANWB waarschuwt voor druk paasweekeinde