BRUSSEL - De Ierse premier en huidig voorzitter Ahern zegt dat er binnen de Europese Unie momenteel geen voldoende meerderheid is te vinden voor een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Er zijn op dit moment volgens hem acht of negen kandidaten. "Die lijst moeten we zeker nog halveren", aldus de Ierse premier vrijdagochtend vroeg.

Ahern heeft de vergadering geschorst en wil vrijdag later op de dag opnieuw proberen een meerderheid te vinden onder de EU-regeringsleiders. Hij ging niet in op namen van kandidaten. De grote strijd ging donderdagavond echter tussen de Belgische liberale premier Verhofstadt en de Britse conservatieve eurocommissaris Patten.

Ahern heeft niemand formeel voorgedragen en ook geen stemming gehouden over een bepaalde kandidaat. Mogelijk duikt nog een nieuwe kandidaat op, "maar dat zie ik nu niet gebeuren".

Volgens premier Balkenende was de "situatie niet van dien aard dat je conclusies zou kunnen trekken". Het blijkt volgens hem afwachten of er vrijdag een akkoord is te vinden.