JERUZALEM - In de wijk Kiriat Juval van West-Jeruzalem heeft een Palestijnse vrouw zichzelf vrijdag opgeblazen in een supermarkt. Drie mensen, onder wie de dader, kwamen daardoor om het leven en ongeveer zestien mensen raakten gewond. Vijf gewonden verkeren in kritieke toestand, zo heeft de politie gezegd.

De militante al-Aqsa Martelarenbrigade, een groepering die nauwe banden heeft met de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De groepering deed dat in een telefoongesprek met de televisiezender al-Manar van de Libanese militante beweging Hezbollah.

De zelfmoordaanslag kwam enkele uren nadat het Israëlische leger Ramallah op de Westelijke Jordaanoever hadden bezet. Dat was een vergelding van Israël voor de Palestijnse aanslag van woensdag in Netanya, waardoor zeker 21 mensen om het leven kwamen.

Eenheden van de Israëlische politie hebben vrijdag de Tempelberg met de Al-Aqsa moskee bestormd, nadat Palestijnse jongeren stenen gooiden naar biddende joden bij de Klaagmuur.

De actie van de politie had plaats op het moment van de explosie in de supermarkt.

/DOSSIERMidden-Oosten