DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een "streep" onder het rumoer rond de kwestie Erik O., de marinier die nog steeds verdacht wordt van moord dan wel doodslag op een Irakese burger. Minister Donner van Justitie moet er voor zorgen dat gevoelige informatie over speciale militaire operaties nooit meer breed wordt verspreid binnen het openbaar ministerie.

Dat was de belangrijkste boodschap die de Kamer donderdag in een slotdebat over lekken naar de media van de zaak Erik O. de betrokken ministers Donner en Kamp van Defensie voorlegde.

Donner en vooral procureur-generaal De Wijkerslooth kregen stevige kritiek te verduren over de brede verspreiding binnen het OM van een bijlage over de toedracht van het schietincident op 27 december vorig jaar in Irak. PvdA-woordvoerder Koenders sprak van "machogedrag" van De Wijkerslooth, die in een uitlegbrief aan negentien hoofdofficieren van justitie begin dit jaar de harde aanpak van de sergeant-majoor verdedigde.

Het uitlekken van de brief met bijlage leidde echter tot nieuwe onthullingen over het verleden van Erik O., die het leven van de marinier in gevaar zouden kunnen brengen.