WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush houdt vol dat er 'banden' bestonden tussen al-Qaeda en Irak. Bush zei dit donderdag tegen verslaggevers. "De reden dat ik volhoud dat er een relatie bestond tussen Irak en Saddam en al-Qaeda, is dat er een relatie bestond tussen Irak en Al-Qaeda", aldus Bush.

Een onafhankelijke Amerikaanse commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzoekt, concludeerde woensdag in een tussenrapportage dat er geen bewijs bestaat voor samenwerking tussen al-Qaeda en Irak. Wel concludeerde de commissie dat Osama bin Laden, de leider van al-Qaeda, begin jaren negentig de mogelijkheid van samenwerking met Irak onderzocht, hoewel hij een fel tegenstander van het seculiere regime van Saddam Hussein was.

Bedreiging

Volgens Bush was Saddam wel degelijk een bedreiging omdat hij een gezworen vijand was van de Verenigde Staten, net als al-Qaeda. "Hij was een bedreiging omdat hij connecties had met terroristen, niet alleen met al-Qaeda, maar ook andere connecties". aldus de Amerikaanse president.

"Deze regering heeft nooit gezegd dat de aanslagen op 11 september het werk waren van Saddam en al-Qaeda. We hebben wel gezegd dat er diverse keren contact is geweest tussen Saddam Hussein en al-Qaeda", ging Bush verder.

Bondgenoot

Vorig jaar noemde de president Saddam Hussein "een bondgenoot van al-Qaeda". De toenmalige woordvoerder van het Witte Huis Ari Fleischer constateerde "een onzalig partnerschap" tussen de Iraakse dictator en het terroristennetwerk.

Als bewijs voor een dergelijk partnerschap noemde Bush donderdag de connecties tussen het Iraakse verzet en Abu Mussab al-Zarqawi. Deze militante moslimleider, die verdacht wordt van diverse aanslagen in Irak, wordt in verband gebracht met de groepering van Bin Laden.

Vrij zijn

Bush liet donderdag ook weten dat er "vooruitgang" is wat betreft de situatie in Irak. "Irak zal vrij zijn en een vrij Irak is in het belang van ons land". De president reageerde op de serie bloedige bomaanslagen die Irak donderdag troffen. Daarbij kwamen meer dan veertig mensen om het leven. Bush verklaarde, refererend aan de rebellen die achter de aanslagen zitten, dat "zij niet zullen slagen".