ASSEN - Tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer heeft vanaf 1819 al geweten dat nicotine een verslavende werking heeft. Dat zei T. Helperi Kimm uit Amsterdam, oud-manager van Theodorus Niemeyer donderdag tijdens een voorlopig getuigenverhoor voor de rechtbank in Assen.

Zieke rokers hopen met het getuigenverhoor bewijzen te verzamelen voor een bodemprocedure tegen Niemeyer. Dit proces duurt al ruim een jaar.

Eerder had hoofd inkoop R. Toxopeus beweerd dat Niemeyer pas vanaf 1973 wist dat roken de gezondheid schaadt. Vanaf toen heeft de fabrikant mildere shagsoorten ontwikkeld. Toxopeus zei dat tijdens de bewerking een saus aan de tabak wordt toegevoegd om onder meer het nicotinegehalte te verminderen. "Het teergehalte is echter onveranderlijk."

Helperi Kimm heeft van 1955 tot 1981 bij de tabaksfabrikant gewerkt. Hij was onder meer secretaris van de Raad van Bestuur en had de afdeling Public Relations in zijn portefeuille.

Afspraken

In 1981 is Helperi Kimm uit onvrede bij zijn werkgever weggegaan. Naar eigen zeggen wilde hij naar buiten brengen dat roken schadelijk is. Maar hij werd hierin tegengehouden, omdat zijn werkgever een afspraak had met alle overige tabaksfabrikanten om niets te melden over de gezondheidsaspecten van het roken.

Volgens Helperi Kimm mocht de industrie van het ministerie van Volksgezondheid niets naar buiten brengen, omdat dit een taak van de overheid zou zijn. Maar de overheid is volgens de oud-werknemer laks in het verstrekken van informatie en hij vindt dat het ministerie hierop moet worden aangesproken.

Stippenmethode

Helperi Kimm zei dat hij een plan heeft ontwikkeld waarbij de risico's van het roken duidelijk en effectief kunnen worden overgebracht aan de consument. Ook tijdens zijn loopbaan bij Niemeyer was hij hier al mee bezig.

Hij kwam bijvoorbeeld met de stippenmethode. Op de pakjes sigaretten kon men aan het aantal stippen zien hoe hoog het nicotine- en teergehalte was. De methode werd van 1973 tot 1981 gebruikt en later vervangen door de huidige waardegetallen.

Verheugd

Raadsman M. de Witte, advocaat van de zieke rokers, is verheugd over de uitlatingen van de oud-werknemer. Nu is het volgens hem duidelijk dat Niemeyer altijd heeft geweten welke schadelijke effecten het product veroorzaakt en dat hij heeft verzuimd deze wetenschap te delen met de consument.

Tabaksfabrikant Philip Morris moest eerder van een Amerikaanse rechtbankjury 150 miljoen dollar betalen aan de nabestaanden van een vrouw die aan longkanker overleed. Het was voor het eerst dat een dergelijke uitspraak is gedaan in een zaak die draaide om sigaretten met een laag teergehalte.

/NIEUWS'Rokers willen schadevergoeding van tabaksfabrikant'