AMSTERDAM - Volgens minister Van Boxtel (Integratiebeleid) moeten allochtonen die een huwelijk sluiten met een partner uit het land van herkomst, daar voortaan voor gaan betalen. In het nieuwe televisieprogramma De Kloof van de Vara deed Van Boxtel donderdagavond nieuwe uitspraken over de integratie van buitenlanders.
Van Boxtel
De Kloof

Er is wel eerder door het kabinet gesproken over zo'n 'bruidsschat' maar nog niet over de hoogte daarvan. Van Boxtel noemde voor het eerst een bedrag. 3000 euro moet het volgens hem gaan kosten.

Volgens Van Boxtel komen de meeste mensen ons land binnen via gezinshereniging. Tussen de 70 en 80 procent van de Turken en Marokkanen in Nederland haalt hun huwelijkspartner uit het land van herkomst.Het bedrag wat betaald zou moeten dient niet als rem daarop, maar als een soort 'prestatie-garantie'.

De 3000 euro is bedoeld als voorschot voor de inburgeringcursus die de nieuwe partner zou moeten volgen. Als de immigrant de cursus met goed gevolg heeft afgelegd, wordt het bedrag terugbetaald.

/NIEUWSAllochtonen spreken na inburgering 'slecht Nederlands'Instroom nieuwe asielzoekers daalt