DEN HAAG - GroenLinks wil een kort parlementair onderzoek naar aandelenlease nu de bemiddelingspoging van de commissie-Oosting is mislukt. De oppositiepartij wil weten of en wat de alternatieven zijn voor een "eindeloze en kostbare gang naar de rechter". Dat heeft Tweede-Kamerlid Vendrik donderdag gezegd.

Hij vergelijkt het onderzoek met dat in 1994 naar het debacle met de levensverzekeraar Vie d'Or. GroenLinks vindt het "onaanvaardbaar" dat de gedupeerden nu zelf hun recht moeten zoeken. De partij wil onder meer voorkomen dat Justitie volledig in beslag wordt genomen door duizenden procedures.

De SP liet namens Kamerlid Kant weten erg teleurgesteld te zijn in de mislukte bemiddelingspoging. De enige weg die nu volgens de socialisten rest is dat de overheid een schadefonds instelt.

Gedupeerden die nog aan het procederen zijn kunnen daaruit een renteloze lening krijgen. De oppositiepartij vindt dat de overheid niet op tijd heeft gewaarschuwd tegen de risico's van beleggen met geleend geld.