KRAGGENBURG - Voor de rechtbank in Lelystad dient in juli een kort geding over het huurcontract van de seksloods in Kraggenburg. Hier werden volgens justitie asielzoeksters seksueel misbruikt, gedwongen tot dierenseks en mishandeld. De Rotterdamse loodseigenaar zegt dat hij hier niets van wist. Hij eist dat de -jarige huurder en verdachte in de pornozaak, E. van E., vertrekt.

De huurder geeft hier echter geen gehoor aan, zo liet zijn advocaat donderdag weten. Van E., die een bedrijf in patrijspoorten heeft, ontkent alle beschuldigingen en wil perse de locatie in de Noordoostpolder behouden. Daarom stapt de eigenaar 14 juli naar de rechter in Lelystad om ontbinding van de huurovereenkomst te eisen.

Een week na dat kort geding over de huur volgt de pro forma-zitting in de strafzaak tegen de seksbende. Vijf hoofdverdachten, Van E. en twee Belgen en hun partners, staan terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie, ontvoering, mishandeling, ontucht en verkrachting. Slachtoffers zijn drie jonge asielzoeksters die in België waren opgepikt.

De zaak kwam aan het licht, toen een ontvoerde vrouw uit de loods wist te ontsnappen. Zij moest volgens justitie enkele dagen lang allerlei seksuele handelingen ondergaan met mannen en met dieren, waarbij zij werd gefotografeerd. Verder werd zij geschopt, geslagen en ernstig bedreigd.

Van E. geeft toe dat er seksuele handelingen zijn verricht in de loods in Kraggenburg, maar volgens hem gebeurde dat zonder enige dwang. Hij staat bekend als liefhebber van sm, aldus zijn raadsman. Gezien de opstelling van de Rotterdammer zal de advocaat komende woensdag om vrijlating vragen. Dan buigt de rechter zich over het voorarrest.

De inhoudelijke behandeling volgt 7 september. De rechtbank Lelystad heeft hiervoor de hele dag gepland.