ARNHEM - De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft vrijdag tien onderofficieren van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van een tot zes weken en geldboetes van 500 tot 750 euro.

Volgens de militaire kamer hebben zij ontucht gepleegd met leerlingen die aan hun gezag waren onderworpen. De tien waren instructeur van de Algemene Militaire Opleiding bij het Schoolbataljon Centraal van de Koninklijke Landmacht.

Vooral tijdens eindfeesten zouden zich seksuele incidenten hebben voorgedaan. Volgens de tien hadden zij avontuurtjes met leerlingen, rond de 17 jaar oud, die niet direct onder hun gezag vielen en was er daarom sprake van vrijwillige seks.

Gezagsverhouding

Volgens de militaire kamer was er echter ook buiten de lessen om sprake van een gezagsverhouding. Volgens justitie heerst er binnen de krijgsmacht een hiërarchische bevelstructuur waarbij discipline en gehoorzaamheid onontbeerlijk zijn. De gezagsrelatie tussen leerling en instructeur eindigt pas na voltooiing van de opleiding.

"In de periode waarin een en ander zich afspeelde, was er sprake van een onfrisse cultuur, die mede kon ontstaan en blijven omdat de leiding van het schoolbataljon door de betrokken instructeurs zoveel mogelijk onwetend werd gehouden van de relaties tussen instructeurs en leerlingen", aldus het vonnis.

Diploma

De zaak kwam aan het licht toen enkele vrouwen die niet gediend waren van de seksuele toenaderingen, zich beklaagden bij een geestelijk verzorger over het feit dat sommige collega's in ruil voor seks hun diploma haalden.

Daarop schreef de geestelijk verzorger een brief aan de commandant. In een drietal zaken legde de militaire kamer overigens lagere straffen op dan geëist omdat deze militairen berouw hadden getoond.

/NIEUWSMilitairen verdacht van ontucht met soldatesMeer slachtoffers in militaire ontuchtzaak'Seks in kazerne was geen misbruik van gezag'