RIJSWIJK - Blikseminslagen, onweersbuien en hoosbuien hebben dinsdag delen van het land overvallen en ontregeld. 's Ochtends teisterde onweer het westen van het land, 's middags kwam de regen in het midden en zuidwesten met bakken naar beneden en in de avond werden het noorden en oosten van het land getroffen.

Door een blikseminslag bij Warmenhuizen in Noord-Holland raakte een opvarende van een binnenvaartschip zwaargewond. Ook ontstond in het dorp door het onweer brand in een stolpboerderij. Uit Wognum en Tuitjenhorn kwamen ook meldingen van woningbranden.

Bliksem treft politieauto

In Hoofddorp trof de bliksem een politieauto. De agent werd uit zijn stoel geslagen en raakte gewond aan zijn schouder. In de gehele regio Noord-Holland raakten verkeerslichtinstallaties ontregeld. Bij tientallen bedrijven traden alarminstallaties spontaan in werking.

Den Haag zwaar belaagd

De regio rondom Den Haag had te kampen met de grootste overlast door het onweer. Bij de meldkamers van politie en brandweer stonden de telefoons dinsdagochtend roodgloeiend. Door blikseminslagen traden storingen in elektrische installaties op en bij veel mensen viel de stroom uit. Een telefooncentrale van KPN Telecom raakte ook buiten bedrijf. Enkele tramlijnen waren tijdelijk buiten gebruik door bliksem in de bovenleiding. Ook de regionale zender RTV West was enkele keren kort uit de lucht door stroomstoring. De hevige buien zorgden ervoor dat riolen overliepen en kelders onder water kwamen te staan.

Rampdag voor NS

Ook het treinverkeer rondom Den Haag raakte ontregeld door blikseminslag in de bovenleiding. In de kop van Noord-Holland reden geen treinen maar bussen. Het treinverkeer tussen Haarlem en Leiden en Haarlem en Zandvoort aan Zee lag stil door blikseminslag. Dat was ook het geval rondom Uitgeest. Reizigers konden rekenen op vertragingen tot een uur. In het Zeeuwse Arnemuiden en Middelburg en in Deventer vielen treinen uit door sein- en wisselstoringen door blikseminslag. De NS zette ook hier bussen in.

Weer wolkbreuk Rijssen

Het centrum van Rijssen is dinsdagavond voor een groot gedeelte afgesloten. Hevige buien zetten rond half negen de straten blank. Ook veel kelders zijn ondergelopen. Hulpverleners hebben nog vele uren nodig voor het wegpompen van het overtollige water. Zeker vijftig kelders en woonkamers staan blank.

Schade in Groningen

Ook dinsdagavond zorgde het noodweer voor overlast. Dit keer waren noord- en oost-Nederland aan de beurt. Hevig onweer veroorzaakte in Groningen aanzienlijke storm- en waterschade.