AMSTERDAM - Kleinzonen van vrouwen die het DES-hormoon hebben geslikt, hebben een veel grotere kans op hypospadie, een aangeboren afwijking van de penis. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van het Nederlandse Kanker Instituut in samenwerking met een aantal ziekenhuizen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet van zaterdag.
DES-hormoon
Nederlandse Kanker Instituut
The Lancet

Mannen met hypospadie hebben een urinebuis die niet aan de top van de eikel van de penis uitmondt, maar onder de eikel of halverwege de penis. In het laatste geval is de penis dikwijls gekromd.

Hypospadie leidt tot moeilijkheden bij het plassen en bij ejaculatie. Met een operatie op jonge leeftijd is het euvel te verhelpen.

De onderzoekers hebben 16284 Nederlandse moeders ondervraagd. Die zijn van totaal 8934 zonen bevallen. De moeders van 205 zonen zijn zogenoemde DES-dochters. Zij zijn in de baarmoeder blootgesteld aan het hormoon diethylstilbestrol (DES).

Vier van deze zonen (ruim een op de vijftig) bleken de aandoening hypospadie te hebben. Bij de overige 8729 jongens bleek dat maar een op de duizend te zijn.