RIJSWIJK - Een enkel gen kan van een overspelige muis een trouwe partner maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Emory University in Atlanta dat het wetenschappelijke tijdschrift Nature deze week publiceerde.

Het gen stimuleert de aanmaak van het hormoon vasopressine. Bij mannetjes van de graslandwoelmuis (microtus pennsylvanicus), die van nature promiscue zijn, heeft dat tot gevolg dat het knaagdier zich gaat binden aan zijn partner.

De muizen die meededen aan het onderzoek kregen het gen ingebracht. Vervolgens werd elke muis een dag lang bij een vrouwtje gezet, waarna hij een trouwheidstest moest ondergaan. Die bestond eruit dat ze toegang kregen tot de 'partner' en een ander muizenvrouwtje. De behandelde mannetjes waren niet meer bij hun partner weg te slaan, terwijl mannetjes die geen genbehandeling hadden gehad liever alleen bleven.

Volgens de onderzoekers wijst de studie uit dat overspelige diersoorten tot trouw kunnen worden bewogen. Of dat voor de mens ook geldt, is niet uit het onderzoek af te leiden. Wel is het zo dat promiscue en monogame apen verschillende vasopressineniveaus hebben. Het kan dus best zijn dat de hersenen van de mens ook zo werken, aldus de wetenschappers.