WASHINGTON - Het Amerikaanse leger heeft ten minste een Iraakse gevangene die mogelijk zeer waardevolle informatie had, verborgen gehouden voor het Internationale Comité van het Rode Kruis. Dat meldde de Amerikaanse tv-zender Fox News donderdag op gezag van bronnen binnen de regering in Washington. Het bevel om de gevangene verborgen te houden zou afkomstig zijn van minister van Defensie Donald Rumsfeld.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft, bij monde van woordvoerder Bryan Whitman, inmiddels toegegeven dat er bij de behandeling van de 'gevangene XXX' fouten zijn gemaakt. "We hadden het Rode Kruis eerder moeten inlichten", aldus de zegsman. Hij zei dat de gevangene humaan behandeld is.

De man wordt vastgehouden in Camp Cropper, een gevangenenkamp dichtbij het vliegveld van Bagdad. Hij zou lid zijn van de islamitische groepering Ansar al-Islam, die banden zou onderhouden met al-Qaeda. Hij is volgens een bron waardevol omdat hij op de hoogte zou zijn van de leiderschapsstructuur van Ansar al-Islam, kennis zou hebben van hun trainingstechnieken en locaties zou kennen van traningskampen.

In Camp Cropper wordt de 'spookgevangene' zwaar bewaakt en geïsoleerd. Het Rode Kruis werd niet op de hoogte gesteld van zijn naam en locatie. Het bevel hiertoe zou van het Pentagon zijn gekomen, op verzoek van de scheidende CIA-topman George Tenet, aldus Fox.

Begin mei veroordeelde een rapport over de toestand in de Abu Ghraib-gevangenis, opgesteld door generaal-majoor Taguba, het verbergen van gevangenen. Het rapport stelde dat deze praktijk "tegen de Amerikaanse en internationale rechtsbeginselen inging".