WASHINGTON - Kinderen die per dag meer dan een uur naar de televisie kijken, zijn eerder geneigd tot geweld dan leeftijdgenoten die minder kijken. Dat blijkt uit een studie van de Columbia University in New York, aldus de onderzoekers donderdag.

Het is een van de meest uitgebreide onderzoeken naar de relatie tussen geweld en het kijken naar gewelddadige tv-programma's. Tijdens het zeventien jaar durende onderzoek werden in totaal ruim zevenhonderd kinderen verschillende keren geïnterviewd.

Volgens de studie worden zowel vrouwen als mannen beïnvloed door gewelddadige tv-programma's, maar vormen tienerjongens de grootste risicogroep. Volgens onderzoeksleider Jeffrey Johnson neemt agressie enorm toe bij mensen die meer dan een uur per dag voor de buis hangen. Het effect zou vooral gelden voor jongens tond de vijftien en meisjes rond de twintig.

Slechts 5,7 procent van de adolescenten die minder dan een tv uur keek, kwam op latere leeftijd tot gewelddadig gedrag. Van de pubers die tussen de een en drie uur per dag keken, kwam 22,5 procent tot agressief gedrag. Die pubers die meer dan drie uur per dag aan de buis gekluisterd zaten, kwam 28,8 procent tot gewelddadige handelingen.

Gedrag imiteren

Volgens Johnson hebben mensen de neiging om gedrag van mensen op het scherm te imiteren. "We zijn sociale wezens en we zijn geneigd dingen uit te proberen die we anderen zien doen, vooral als we zien dat die persoon er een beloning voor krijgt of wordt afgeschilderd als een held."

Johnsons advies om gewelddadig gedrag te voorkomen: "Ouders zouden hun kinderen gemiddeld niet langer dan een uur tv moeten laten kijken." Volgens hem bestaat 60 procent van het tv-aanbod uit geweld. Dat betekent dat kijkers na een uur al drie tot vijf gewelddadige scène's hebben gezien.

Hij constateerde dat vooral in probleemgezinnen en gezinnen van wie de ouders weinig opleiding of een laag inkomen hebben, veel tv wordt gekeken.