DEN HAAG - De Tweede Kamer is altijd op "enigerlei wijze" geïnformeerd over geheime militaire operaties in het buitenland. Het is "ondenkbaar" dat de Kamer die informatie niet zou krijgen.

Dat maakte minister Kamp van Defensie woensdag duidelijk tijdens een debat met de Kamer over de inzet van speciale militaire eenheden in het buitenland en de zaak Erik O.. Er bestaat echter geen vaste procedure voor het vertrouwelijk informeren van de Kamer, bleek uit de opmerkingen van Kamp. Volgens de bewindsman is bij de informatievoorziening in ieder geval de voorzitter van de Tweede Kamer ingeschakeld.

Vertrouwelijke informatie

Kamp zei verder bereid te zijn de Kamer nog eens een volledig overzicht te geven van de geheime operaties. Hoe deze vertrouwelijke informatie bij het parlement kan worden neergelegd, zal hij overleggen met de Kamervoorzitter. Hij wees de Kamer er echter op speciale operaties slechts zelden worden uitgevoerd en het dus om een beperkte lijst gaat.

Erik O.

De bewindsman zei zich verder zorgen te maken over het lekken van informatie over personen die lid zouden zijn van speciale eenheden. Deze week werd bekend dat Erik O., de marinier die wordt verdacht van doodslag op een Irakees, mogelijk lid zou zijn geweest van een dergelijke eenheid. Volgens Kamp dient dergelijke informatie geen enkel doel en brengt het alleen het leven van zijn mensen in gevaar. "Ik ben trots op die mensen die hun nek willen uitsteken en daar moeten we zuinig op zijn," hield hij de Kamer voor.