De UWV is weer in opspraak vanwege exorbitante uitgaven, schrijft de Volkskrant donderdag. Het budget voor externe adviseurs werd in 2003 overschreden met 240 procent. Het kabinet wil uitgaven aan externe werknemers juist beperken. Volgens de uitkeringsinstantie zijn de overschrijdingen te wijten aan reorganisaties.

Voor het inhuren van externe krachten bij de UWV was 40 miljoen euro gereserveerd. De uitgaven voor 2003 waren echter 135 miljoen euro. Volgens de Volkskrant werden de uitgaven op een indirecte manier in het jaarverslag gemaakt, waardoor de verantwoordelijke minister, Aart Jan de Geus van Sociale Zaken, niet op de hoogte was van de overschrijdingen.

De overschrijding is volgens de UWV te wijten aan reorganisaties. Werknemers die vertrekken, worden niet vervangen. Daarom worden externe medewerkers, zoals ICT-consultants, verzekeringsartsen en uitzendkrachten, aangenomen. Verwacht wordt dat nog 6.300 banen bij de UWV verdwijnen.

De uitkeringsinstantie kwam eerder onder vuur te liggen, omdat er te veel geld zou zijn uitgegeven aan de luxe inrichting van het hoofdkantoor.