AMSTERDAM - Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is woensdagmiddag in Amsterdam door demonstranten besmeurd met tomatenketchup. Dat gebeurde toen zij het Bijbels Museum binnen wilde stappen om de opening van een tentoonstelling bij te wonen.

De minister gaat aangifte doen bij de politie. Twee vrouwen zijn aangehouden voor belemmering en belediging, aldus de politie. Het is nog niet duidelijk welke motieven de actievoerders hadden en of zij van een organisatie zijn.

Cameraploeg

De demonstranten zouden zich aanvankelijk hebben voorgedaan als leden van een cameraploeg maar toen ze dichterbij kwamen gooiden ze met ketchup. De bewaking kon niet voorkomen dat de bewindsvrouw werd geraakt. De verdachten werden ter plekke in de kraag gevat.

Hoewel zij aangedaan was door de actie, heeft Verdonk toch haar speech gehouden, zei haar woordvoerster.

Taartincident

LPF-fractieleider Herben vindt dat de politie en het Openbaar Ministerie het incident met Verdonk goed moeten onderzoeken. "Ik reken erop dat justitie hiermee zorgvuldiger omgaat dan destijds met het taartincident met Pim Fortuyn. Het begon toen ook met een vrij onschuldige actie."

Herben heeft hier een "onprettig gevoel" bij en wil weten of er banden bestaan tussen de nu opgepakte actievoerders en bepaalde organisaties. "Ze kunnen uit dezelfde kring komen als de taartgooiers."