AMSTERDAM - De milieupolitie in de Indische Buurt in Amsterdam gaat incognito om paal en perk te stellen aan bewoners die de afvalregels aan hun laars lappen.

Hun uniform ruilen ze in voor hun dagelijkse kloffie om bewoners direct in de kraag te kunnen grijpen als zij hun grofvuil op een verboden tijdstip bij een ondergrondse afvalcontainer dumpen. In onherkenbare auto's en achter de vensterbank van woningen tegenover de containers gaan zij de overtreders bespieden.

De undercoveractie is volgens het stadsdeel Zeeburg nodig omdat enkele tientallen bewoners hun vuilnis bij de containers achterlaten wanneer ze maar willen. Zij trekken zich niets aan van de stickers op de containers, waar op staat op welke dagen en tijdstippen het wel mag. Meer patrouilleren bleek niet genoeg. Als in de verte een auto van de milieupolitie kwam aanrijden, gingen de vervuilers er als een haas vandoor.

Wie wordt betrapt, krijgt een boete van 46 euro en moet het grofvuil weer meenemen. Bij een tweede overtreding is de boete flink hoger. De eerste resultaten zijn hoopgevend, aldus het stadsdeel.

Sinds de milieupolitie post bij de afvalcontainers, schrijft zij aanzienlijk meer bekeuringen uit. "We vertellen natuurlijk niet wanneer en waar we staan, maar het kan ook in jouw straat gebeuren", aldus stadsdeelwethouder J. Hoek. "En we houden er niet na een week mee op!".