JERUZALEM - De toespraak die de Israëlische premier Sharon vrijdagmorgen heeft gehouden, is een duidelijke oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk. Dat heeft Nabil Abu Rudeineh, de adviseur van de Palestijnse leider Arafat, gezegd vanuit het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah.

Hij riep de wereld op de Israëlische belegering van het hoofdkwartier te stoppen. Sharon had in een toespraak op televisie Arafat tot vijand verklaard. Hij kondigde grootschalige acties aan om de Palestijnse Autoriteit te isoleren in alle gebieden die mogelijk deel uitmaken van een "terroristische infrastructuur".

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat de Israëlische regering, die hij beschuldigt van staatsterrorisme, de totale oorlog heeft verklaard. Volgens Erekat is Sharon van plan de Palestijnse Autoriteit en het vredesproces te vernietigen.

De onderhandelaar zei verder dat hij een beroep had gedaan op Arabische en internationale leiders om al het nodige te doen om de Israëlische militaire operatie tegen het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah te stoppen.

Omsingeld

Israëlische troepen hebben vrijdagmorgen het hoofdkwartier in Ramallah van de Palestijnse president Arafat omsingeld en in brand geschoten. Israël streeft naar volledige isolering van Arafat.

De Israëlische radio berichtte vrijdagmorgen dat Arafat tot vijand is uitgeroepen en dat hij niet wordt verbannen maar "volledig geïsoleerd". Daarmee zou de bevolking van de bezette gebieden ook haar gekozen leider verliezen.

In het complex zijn vuurgevechten tussen Palestijnen en Israëlische troepen. Arafat en naaste medewerkers hebben de hele nacht geprobeerd met Europese regeringen in contact te komen, omdat de situatie zeer ernstig is, aldus een adviseur van de Palestijnse president, Nabil Abu Rudeineh.

De premier van de joodse staat, Ariel Sharon, heeft bevestigd dat zijn troepen in Arafats hoofdkwartier in Ramallah zijn.

Tanks

Israëlische tanks zijn in de nacht van donderdag Ramallah binnengevallen. Daarbij is zeker een Palestijnse vrouw van 21 jaar door Israëlische soldaten gedood. De drie ingangen van Arafats burelen werden afgegrendeld door tanks.

Bulldozers vernielden afscheidingen rond het complex waar Arafat zich ophoudt. Ook hebben de troepen met springstof een gat geblazen in de muur van de kantoren in het complex. Scherpschutters zijn rondom op daken gestationeerd.

/NIEUWSArafat bereid tot staakt-het-vuren