VENLO - Een industrieterrein in Blerick (gemeente Venlo) iswoensdagmiddag urenlang afgezet geweest na het ontdekken van eengroot gaslek. Energiebedrijf Essent kon de precieze plek van hetlek, dat rond 12.30 uur ontstond, pas rond 16.30 uur vinden. Hetlek werd provisorisch gedicht.

Het lek zat in een leiding van Essent aan de kruising Horsterweg/Groot Bollerweg. Het gas verspreidde zich via de riolering. Essent sloot de gastoevoer af. De brandweer haalde uit voorzorg alle putten van de riolen, om te voorkomen dat het gas zich via de riolering verder over Venlo kon verspreiden.

Afzettingen

Rond 16.30 uur hief de politie alle afzettingen op. Ook konden de vrachtwagens van de negen bedrijven op het industrieterrein het gebied weer uit- en inrijden.

In het gebied lopen twee gasleidingen: een belangrijke van de Gasunie waar bijna 40 atmosfeer druk op staat en een kleinere leiding van Essent. Het lek zat in laatstgenoemde. Essent groef in een omtrek van enkele kilometers op diverse plaatsen op zoek naar de lekkage.

Zonder gas

Het lek is niet gedicht, maar om uitstromen van gas te voorkomen heeft Essent de toevoerkraan dichtgedraaid. Daardoor zitten negen bedrijven en drie woningen voorlopig zonder gas.

Essent gaat woensdagavond proberen een dunnere leiding door de bestaande gasbuis te drijven om zo de gastoevoer te herstellen. Lukt dat, dan hebben de bedrijven en woningen later op de avond weer gas. Mocht dat niet lukken, dan moet donderdag de weg worden opengegraven, aldus een woordvoerder van Essent woensdagavond.

Bypass

Essent erkent dat het aanbrengen van een dunnere leiding geen definitieve oplossing is. "Voor de zomer is dat genoeg, maar uiteindelijk zullen we toch een bypass voor de winter moeten aanleggen", aldus de woordvoerder van Essent.

Het bedrijf sluit niet uit dat de grond door het zware vrachtverkeer is verzakt en de leiding daardoor geknikt is. Als dat zo is, kan er geen dunnere leiding doorheen geperst worden, en moet alles worden opengegraven.