HILVERSUM - Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de Lijst Pim Fortuyn negentien zetels halen. Dit is vier zetels minder dan vorige week toen Fortuyn nog op 23 stond.

De PVDA zou vijf zetels winnen en op 37 komen. De VVD zou met een meer op 26 uitkomen. PvdA en VVD verliezen nog altijd veel zetels ten opzichte van de Kamerverkiezingen van 1998.

Dit blijkt uit de wekelijkse politieke barometer van het bureau Interview/NSS. Ht bureau houdt wekelijks een representatieve telefonische peiling in opdracht van het televisieprogramma NOVA.

Uit de peiling in de week 22 tot en met 27 maart blijkt dat de PvdA weer de grootste partij wordt met 37 zetels. Op plaats twee komt het CDA met 32 zetels. De partij haalde vorige week een minder. Het CDA heeft er op het moment 29 in de Tweede Kamer. De VVD komt bij de jongste peiling met 26 zetels op de derde plaats.

D66 zou ten opzichte van vorige week een zetel verliezen en uitkomen op zes. GroenLinks blijft gelijk op twaalf stuks. De partij heeft op het moment elf zetels in de Tweede Kamer.

De Socialistische Partij (SP) staat deze week in de peiling op zes zetels, net als vorige week. De partij heeft op het moment in de Kamer vijf zetels.

Coalitie

De ChristenUnie staat in de barometer op vijf zetels, net zoveel als de partij er dit moment in de Kamer heeft. Bij eerdere peilingen stond zij op zeven. De SGP komt in de peiling uit op twee zetels. Dit is een verlies van één ten op zichte van de huidige situatie. De nieuwe partij Leefbaar Nederland behaalde vorige week nog zes, maar zakt nu naar vijf stuks.

Volgens de laatste peiling zou een rechtse coalitie mogelijk zijn van CDA, VVD en de Lijst Pim Fortuyn. De drie zouden een meerderheid van 77 zetels halen. Ook zou een linkse coalitie mogelijk zijn van PvdA, CDA en Groenlinks, of een centrumcoalitie van PvdA, CDA en VVD.