PIETERBUREN - Zeehondencrèche Pieterburen heeft de afgelopendagen elf jonge zeehonden binnengekregen die door de harde wind enhet hoge tij hun moeder zijn kwijtgeraakt. Directeur Lenie 't Hartverwacht dat dit jaar minimaal vijftig jonge zeehondjes hulp nodighebben. Normaal gesproken krijgt de crèche in het geboorteseizoendertig à 35 jonge zeehondjes binnen.

"Door de harde noordwesten wind is er veel water op het Wad.Dinsdag was het twee meter boven NAP. De zandplaten vallen daardoorniet lang genoeg droog. De moeders kunnen de jongen dan niet goedvoeden en ze raken elkaar dan kwijt", zei 't Hart woensdag.

Moeder

De dieren, die vaak slechts een paar dagen oud zijn, zoekenhouvast bij boeien en andere voorwerpen die ze als moederbeschouwen. Een zeehondje dat bij Delfzijl strandde, zag eenjongetje zelfs voor zijn moeder aan. Niels Westera ontfermde zichover de huiler toen hij tijdens een wandeling met zijn ouders hetzeehondje 'Rex' zag liggen. Het duo was onafscheidelijk tot demedewerkers van de zeehondencrèche kwamen.

De zeehondencrèche verwacht de jonge zeehondjes in augustus enseptember terug naar de Waddenzee te kunnen brengen. Ze zijn dangegroeid van ongeveer acht naar ongeveer 45 kilo. 'Moeder' Nielsmag Rex dan terug naar de Waddenzee brengen.