AMMAN - Een Jordaanse rechter heeft de Iraaks-KoerdischeMullah Krekar woensdag bij verstek veroordeeld tot vijftien jaardwangarbeid. De in Noorwegen wonende leider van de radicale Ansaral-Islam is schuldig bevonden aan terrorisme en steun aan hetal-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden.

Het proces tegen Krekar maakte deel uit van een massaprocestegen in totaal vijftien personen van wie er slechts een aanwezigwas in de rechtszaal. Ahmad al-Riyati was de enige beklaagde dietegenover de rechters stond. Hij kreeg net als Krekar en zevenanderen vijftien jaar opgelegd. De aanklachten tegen de overige zeswerden ingetrokken omdat de verdachten zijn overleden.

Broodwinner

Ahmad al-Riyati hoeft van de president van de rechtbank nietzijn volledige straf uit te zitten. "Om hem de kans te gevenzichzelf te verbeteren en gezien het feit dat hij broodwinner is"halveerde magistraat Fawwaz Bkur de straf van de Jordaniër.

De Noorse justitie zei juist dinsdag haar onderzoek naar Krekarte hebben gestaakt. Justitie kon niet genoeg bewijs verzamelen omeen aanklacht wegens terrorisme en doodslag tegen demoslimgeestelijke hard te maken. De politie onderzocht verdenkingenvan poging tot moord op politieke rivalen in Irak. Ook vermoedde depolitie dat Mullah Krekar had aangezet tot criminele activiteiten.

Uitzetting

Krekar heeft altijd alle banden met terrorisme ontkend. Sinds woont hij in Noorwegen als vluchteling. De Noorse autoriteitenwilden hem terugsturen naar Irak, maar daar is door de oorlog nietsvan gekomen. Krekars beroep tegen die uitzetting loopt nog. Zijnadvocaat zei dinsdag dat Krekar mogelijk recht heeft op eenschadevergoeding.

Onlangs kende het gerechtshof in Amsterdam Krekar eenschadevergoeding toe, omdat hij enkele maanden lang ten onrechte inhet huis van bewaring in Vught heeft gezeten op verdenking vanheroïnehandel. Hij was op Schiphol op verzoek van de Jordaanseautoriteiten gearresteerd tijdens een tussenstop.De Noorse justitie zei juist dinsdag haar onderzoek naar Krekarte hebben gestaakt. Justitie kon niet genoeg bewijs verzamelen omeen aanklacht wegens terrorisme en doodslag tegen demoslimgeestelijke hard te maken. De politie onderzocht verdenkingenvan poging tot moord op politieke rivalen in Irak. Ook vermoedde depolitie dat Mullah Krekar had aangezet tot criminele activiteiten.Krekar heeft altijd alle banden met terrorisme ontkend. Sinds woont hij in Noorwegen als vluchteling. De Noorse autoriteitenwilden hem terugsturen naar Irak, maar daar is door de oorlog nietsvan gekomen. Krekars beroep tegen die uitzetting loopt nog. Zijnadvocaat zei dinsdag dat Krekar mogelijk recht heeft op eenschadevergoeding.Onlangs kende het gerechtshof in Amsterdam Krekar eenschadevergoeding toe, omdat hij enkele maanden lang ten onrechte inhet huis van bewaring in Vught heeft gezeten op verdenking vanheroïnehandel. Hij was op Schiphol op verzoek van de Jordaanseautoriteiten gearresteerd tijdens een tussenstop.