ROTTERDAM - Mannen doen weinig aan de voorbereiding van de vakantie. Zeker de dag voor vertrek laten ze het afweten. Vrouwen zijn die dag de klos.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van bungalowparkketen Center Parcs onder Belgische en Nederlandse gezinnen. Een op de vijf vrouwen ergert zich aan al het geregel voordat het gezin tenslotte op weg kan naar het vakantieadres.

Inpakken

De laatste dag vooraf gaat bijna de helft van de mannen gewoon werken. Van de vrouwen doet dat nog niet eenderde. De rest van hen is vooral bezig aan de voorbereiding, zoals bijvoorbeeld de boodschappen en het inpakken.

Voor vakantiestress zorgen niet alleen een tegenvallende accommodatie en slechte service maar ook de files onderweg. Files vermijden is dan ook een veelgenoemde tip voor een aangename vakantie. Eenmaal op vakantie verdwijnt de stress ook weer snel. Bij Nederlanders na vier uur ontspanning, bij Belgen nog iets eerder.

Contact

Eenmaal op de camping of in het bungalowpark zoekt de Nederlander niet vaak contact met andere vakantiegangers. Tweederde maakt hoogstens een praatje maar houdt het daarbij. Een op de drie zegt geen echte behoefte te hebben om anderen te leren kennen. De man wil iets liever contact dan de vrouw. Samen eten of eventueel sporten kan bijvoorbeeld nog wel eens, de vrouw voelt daar nauwelijks voor.