WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn van plan de gedetineerde Iraakse president Saddam Hussein voorlopig alleen "juridisch over te dragen" aan het nieuwe Iraakse interim-bestuur. De Amerikaanse strijdkrachten willen hem "fysiek in bewaring houden" totdat de Irakezen cellencomplexen hebben die veilig genoeg worden geacht.

Dat heeft de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, woensdag gezegd in The Washington Post. ,Juridische gevangenhouding en fysieke gevangenhouding kunnen twee verschillende dingen zijn", aldus de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Het is onbekend waar de Amerikanen de gevallen Iraakse president momenteel vasthouden.

De Verenigde Staten en de Iraakse overgangsregering in Bagdad zijn het oneens over de uitlevering van Saddam Hussein. Washington wilde dinsdag geen tijdstip geven, terwijl de Iraakse interim-premier Allawi stelde dat de ex-dictator nog voor de machtsoverdracht op 30 juni in Iraakse handen komt om hem te berechten.

Volgens de Amerikaanse president Bush volgt de overdracht van Hussein op een "geschikt tijdstip". Hij zei er zeker van te willen zijn dat de voormalige dictator achter tralies blijft na de overdracht. "We willen niet dat Saddam Hussein om de een of andere reden niet voor het gerecht verschijnt", aldus Bush.

Een woordvoerder van het Amerikaanse bestuur in Irak sloot een uitlevering voor eind deze maand praktisch uit. Volgens hem is een dergelijke stap niet mogelijk omdat Irak voor die datum nog geen soevereine regering heeft.

De zegsman benadrukte dat Hussein ook na de machtsoverdracht als krijgsgevangene kan worden beschouwd. De ex-president, die eind vorig jaar was opgepakt, zit als krijgsgevangene in Amerikaanse gevangenschap.

De opzet die Bremer nu oppert biedt beide partijen de mogelijkheid een compromis te sluiten, aldus een Amerikaanse overheidsfunctionaris in de krant. Allawi krijgt na de machtsoverdracht een steun in de rug door juridisch te kunnen optreden tegen de ex-dictator, terwijl de Amerikanen tegemoet kunnen komen aan kritiek van internationale pressiegroepen en het advocatenteam van Hussein.

Zij stellen dat de Amerikanen de ex-president moeten aanklagen of vrijlaten voordat op 30 juni de macht formeel aan de Irakezen overgaat. Washington wil de berechting juist overlaten aan de Irakezen.