AUCH - Een week na het begin van het proces tegen Kamel Ben Salah (37) wegens de moord op de Nederlandse echtparen Van Hulst en Nieuwenhuis in hun boerderij in het Zuid-Franse Monfort, zijn voor het Hof van Assisen in Auch donderdag eindelijk de 'tastbare bewijzen' ter sprake gekomen. Dat zijn er drie. Bij alle bewijzen zetten experts vraagtekens.

Allereerst is er een zeer kleine bloedvlek aan de binnenkant van het kleefband rond de enkels van Marianne van Hulst met daarin haar DNA, vermengd met dat van haar zwager Johan Nieuwenhuis en dat van Ben Salah.

Het lijk van mevrouw Van Hulst is gevonden in een slaapkamer op de verdieping, dat van Nieuwenhuis in de keuken. Dat gebeurde op pinksterzaterdag 1999, twee dagen na de moord.

"Er is contact geweest, maar hoe? Dat is bijna zeker tegelijkertijd gebeurd. Theoretisch is er een heel kleine kans, dat Nieuwenhuis apart contact heeft gehad met zijn schoonzus, Ben Salah met één van hen of alletwee, of in drie etappes, aldus specialist prof. Doutremepuich uit Bordeaux.

Drie specialisten bogen zich vervolgens over de voeten en het schoeisel van Ben Salah. Op een lichtkoker tussen de zolder en het atelier waarin de doodgeschoten Artie van Hulst werd gevonden, zijn twee afdrukken gevonden van iemand met behoorlijke platvoeten en een grote rechterteen, waarop duidelijk zwaar was geleund.

Ben Salah heeft zo'n afwijking, die slechts 3 procent van de Franse bevolking treft, zeiden de specialisten. Bij de verdachte thuis zijn Nike-sportschoenen gevonden met een slijtage, waarmee duidelijk dergelijke afdrukken kunnen worden gemaakt.

Maar het zijn niet de goede schoenen. Ze zijn bovendien gekocht op de zaterdag na de moorden. Van de zolder is een grote houten plaat gehaald om de deur van dat atelier te blokkeren.

Wijsvinger

Verder is er een afdruk gevonden van de linker wijsvinger van Ben Salah aan de binnenkant van het kleefband waarmee Johan Nieuwenhuis was gekneveld. Een specialist kon niet met zekerheid zeggen dat die erop gekomen bij het knevelen. Hij achtte dat wel waarschijnlijk.

Ook opvallend zijn de 92 minuscule bloedvlekjes, die niet op DNA te controleren zijn, over de hele auto van Ben Salah. "Heel ongewoon, aldus de deskundige van het wetenschappelijk laboratorium van de gendarmerie.

"Zoiets komt niet van muggen of een konijn dat je per ongeluk doodrijdt. Die auto - een Volkswagen Polo - heeft de dag na de moorden nieuwe bekledingshoezen gekregen en is met een hoge-drukspuit schoongewassen."

Ben Salah, die bij de Nederlanders kluste, blijft in alle toonaarden ontkennen iets met de moorden te maken te hebben.

/NIEUWS'Ben Salah heeft geen moeite met leugens'