RAMALLAH - De Palestijnse president Arafat is bereid tot een officieel staakt-het-vuren met Israël.

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zei hij donderdagavond een wapenstilstand te accepteren op basis van het zogenoemde Tenet-plan en de compromisvoorstellen van de Amerikaanse gezant Zinni.

Arafat zei Zinni te hebben ingelicht over zijn besluit. "We hebben hem geïnformeerd dat we bereid zijn direct te beginnen met de onvoorwaardelijke uitvoering van het Tenet-plan en het Mitchell-rapport", aldus Arafat tijdens een persconferentie.

Hij doelde daarmee op de blauwdruk voor een staakt-het-vuren, vorig jaar juni opgesteld door de chef van de Amerikaanse geheime dienst CIA, George Tenet en het rapport van de voormalige Amerikaanse senator George Mitchell om het vredesproces weer op gang te brengen.

Zowel het Tenet-plan als het Mitchell-rapport voorziet in een een directe wapenstilstand en een afkoelingsperiode. Het Mitchell-rapport roept verder op tot een aantal 'vertrouwenwekkende' maatregelen waaronder een bevriezing van de bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

De verklaring van de Palestijnse leider Arafat dat hij bereid is tot een onmiddellijk staakt-het-vuren "verandert niets" aan de situatie, aldus de Israëlische onderminister voor Buitenlandse Zaken Michael Melchior donderdag. Hij zei dat de Israëlische regering het allemaal al een keer eerder heeft gehoord.

"Er is niets veranderd, hij zei dit al vijftig keer eerder", aldus Melchior.

Aanslag

Een Palestijn is donderdagavond de Israëlische nederzetting Elon Moreh ten zuiden van Nablus op de Westelijke Jordaanoever binnengedrongen.

Hij opende het vuur en schoot zeker drie kolonisten dood, aldus de kolonisten en de Israëlische televisie. De dader zou mogelijk nog een aantal kolonisten in gijzeling houden.

/DOSSIERMidden-Oosten