De gemeenteraad van Amsterdam moet onderzoek doen naar de arrestatie van de demonstrante Joanna van der Hoek. De activiste werd op de inhuldigingsdag van koning Willem-Alexander op de Dam aangehouden.

Advocaat Bernard Tomlow uit Utrecht, die het al eerder opnam voor de studente, heeft dat geschreven in een brief aan de raad.

Volgens Tomlow heeft de politie haar opzettelijk weggehaald van de Dam. Van der Hoek is inmiddels een bekende figuur, sinds zij op 1 feburari in Utrecht ook al werd aangehouden toen ze tegen de monarchie protesteerde met het bord 'Weg met de monarchie. Het is 2013!'.

Bovendien was van tevoren bekend dat de studente dinsdag op de Dam opnieuw zou protesteren. Van een vergissing van de politie is volgens Tomlow daarom geen sprake.

Voorgeschiedenis

''Gezien de concrete voorgeschiedenis kan het aanhouden en afvoeren van Joanna niet anders uitgelegd worden dan een opzettelijke actie, flagrant in strijd met het meest wezenlijke grondrecht, namelijk het recht van de vrije meningsuiting.''

Volgens Tomlow mag ervan worden uitgegaan dat Amsterdam wist dat ze niet zomaar inbreuk mochten maken op dit recht. Het moet volgens hem ''tot de bodem uitgezocht'' worden. ''Hoe is het mogelijk dat Joanna, gezien de voorgeschiedenis, toch aangehouden en afgevoerd is?''

Bekijk hier Joanna's reactie op haar aanhouding: