MOSKOU - Een vermoedelijke gasexplosie in een flatgebouw van vijf verdiepingen in Moskou heeft dinsdagavond aan zeker negen mensen het leven gekost. Reddingswerkers zeiden woensdagmorgen dat er mogelijk nog mensen onder het puin liggen.

Er woonden volgens een woordvoerder van de burgemeester van de Russische hoofdstad ongeveer 160 mensen in het getroffen pand. Een deel was niet thuis. De oorzaak van de explosie is nog onbekend. Berichten over een mogelijk aanslag zijn volgens het stadsbestuur van Moskou onjuist.

Kruit

Bewoners die de klap overleefden zeiden geen gas maar kruit te hebben geroken. Reddingswerkers hebben evenwel niets gevonden dat wijst op een bom of een andere explosief. Ook de Russische geheime dienst FSB en de politie van Moskou houden het op een gasexplosie.

Bomexplosies

Moskou en het zuiden van Rusland werden drie jaar geleden opgeschrikt door bomexplosies in huizenblokken. Er vielen circa driehonderd doden. De Russische regering stelde Tsjetsjeense rebellen verantwoordelijk en zag in de serie explosies aanleiding tot omvangrijk en hardhandig militair ingrijpen in de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië. Deze operatie is nog altijd gaande.