PORTO - Nederland heeft zich op tijd herpakt in het eerste EK-groepsduel tegen Duitsland. In Porto eindigde de 'moeder der interlands' onbeslist. Van Nistelrooy schoot tien minuten voor tijd de bevrijdende gelijkmaker binnen (1-1).


Ruud van Nistelrooy bevrijdt Oranje

Bekijk video: Breedband

Nederland startte niet afwachtend in het met bijna 51.000 toeschouwers uitverkochte Dragão-stadion. Een steekpass van Cocu door het midden bereikte Van Nistelrooy in de tweede minuut net niet. Het spel van Nederland was redelijk verrassend. Advocaat liet op voorhand weten niet voor oogverblindend voetbal te gaan. "Met mooi voetbal win je niet per se prijzen, met winnend voetbal pak je die prijzen altijd. En op winnen of verliezen word je afgerekend. Zeker tegen Duitsland."

Kuranyi

Duitsland liet Nederland in de beginfase rustig komen. Teamchef Rudi Völler was ook niet naar Porto afgereisd om aan te vallen. De Duitse bondscoach startte met een behoudende 4-5-1-opstelling, waarbij Kevin Kuranyi de meest vooruitgeschoven pion was. De 22-jarige spits van VfB Stuttgart liet zich in de twaalfde minuut voor het eerst echt gelden. In negatieve zin. Kuranyi ontving van scheidsrechter Anders Frisk geel na een opzichtige handsbal in het strafschopgebied.

De tactiek van de Duitsters was het eerste kwartier afwachten en uitbreken. De ploeg van Völler bleef geduldig wachten op een fout van Nederland om vervolgens snel de hoge bal te hanteren op Kuranyi. Geleidelijk aan nam Duitsland het initiatief over. Vooral op het middenveld werden Cocu en Davids meer en meer teruggedrongen. Ook de opbouw vanaf het centrale verdedigingsduo Stam-Bouma bleek al in een vroeg stadium spaak te lopen.

Frings

Na een klein half uur dook Die Mannschaft meermalen gevaarlijk op voor het doel van Van der Sar. Een schot en kort daarop een kopbal van verdediger Christian Wörns werden niet verzilverd aan Duitse zijde. Een gevaarlijke indraaiende bal vanaf de linkerkant bleek wel voldoende om doelman Van der Sar te verrassen. Middenvelder Torsten Frings verraste vriend en vijand door na dertig minuten een vrije trap van een meter of twintig in het doel te krullen. De bal bleek onbereikbaar voor iedereen.

Van der Vaart

Aan het eind van de eerste helft kon Oranje het zelfvertrouwen weer een beetje opkrikken. Via Davids werd de geïsoleerde Van Nistelrooy bereikt. De eerste keus van Dick Advocaat controleerde de bal en bood Van der Vaart een kans om op gelijke hoogte te komen. De schaduwspits schoot uit de draai diagonaal voorlangs.

Na rust bleef Davids in de kleedkamer achter. De Barcelona-middenvelder maakte plaats voor Sneijder. Ook Zenden werd door Advocaat aan de kant gehouden. De 31-jarige Overmars moest voor meer aanvullende impulsen zorgen. Het pressen van Nederland werkte het goed georganiseerde spel van Duitsland in de hand. Het laatste 'counterstation' Kuranyi stond gelukkig voor Nederland niet op scherp.

Ballack

Duitsland dicteerde bij vlagen de wedstrijd. Oranje had vooral moeite om 'verdeelstation' Ballack uit te schakelen. De 27-jarige speler van Bayern München liet zien de motor van de Duitse nationale ploeg te zijn. Ballack, met Hamann en Baumann direct achter zich, zorgde voor de snelle omschakeling van verdediging naar aanval. De invallende debutant Bastian Schweinsteiger (Bayern München) zorgde voor meer aanvallende acties. De troef van Rudi Völler vormde ook een extra aanspeelpunt voor Kuranyi.

Van Nistelrooy

Aanvallend hervond Nederland zich halverwege de tweede helft. Overmars kon meer en meer langs de zijlijn oprukken. Met de komst van pinchhitter Van Hooijdonk in het laatste kwartier werd het voor Oranje helemaal pompen of verzuipen. Nederland bestookte de Duitse defensie met hoge ballen. De tot dan toe degelijke Duitse defensie begon te wankelen. Van Nistelrooy buitte een van de hachelijke situaties voor het doel van Kahn uiteindelijk succesvol uit. De centrumspits tikte uit een benarde positie de 1-1 binnen.

'Diep gegaan'

Het Nederlandse elftal leefde op na de gelijkmaker, maar kon de spaarzame kansen in de slotfase niet verzilveren. "We zijn diep gegaan vandaag. We hebben als team gevochten. Dat heeft een punt opgeleverd", sprak Van Nistelrooy direct na afloop opgelucht. "We hebben verdiend gelijk gespeeld. Een pluim voor het hele team", was het korte commentaar van aanvoerder Cocu kort na het duel.