AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis van twee Sittardse Hells Angels afgewezen.

De 42-jarige Jack S. en de 37-jarige Marco H. worden ervan verdacht in februari drie clubgenoten te hebben vermoord. De lichamen van het drietal werden in de Geleenbeek bij het Limburgse Echt gevonden.

Verdenking

De rechtbank vindt dat de verdenking tegen de twee verdachten op dit moment voldoende zwaar is. Dit in tegenstelling tot hun raadslieden, die menen dat de aanwijzingen tegen hun cliënten flinterdun zijn.

De regiezitting die werd gehouden in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp, werd bijgewoond door enkele tientallen Hells Angels uit het hele land.

Onderzoek

Het omvangrijke onderzoek wordt namens de politie verricht door de nationale recherche, onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). De Limburgse zaak is om juridisch-technische redenen bij de rechtbank in Amsterdam aangebracht.

A. Voncken, advocaat van S., betoogde uitvoerig dat de rechtbank in Amsterdam niet bevoegd is de zaak te behandelen. Volgens hem hoort de zaak thuis bij de rechtbank in Roermond of Maastricht. Hij vroeg de Amsterdamse rechtbank zichzelf onbevoegd te verklaren. Volgens de rechtbank had Voncken dit verzoek echter in een eerder stadium moeten doen.

Ontkennen

Jack S. en Marco H. ontkennen iedere betrokkenheid bij de drievoudige moord. Hun clubgenoten steunen hen - zij zijn overtuigd van de onschuld van het duo. Het bewijs tegen het tweetal bestaat op dit moment uit de verklaringen van een lid van de Antilliaanse motorclub Carribean Brothers en uit enkele technische sporen, waaronder in het clubhuis van de Nomads gevonden bloedsporen van de slachtoffers.

De Nomads zijn een onderdeel van de Hells Angels. S. en H. behoren tot die club. Het clubhuis bevindt zich in Oirsbeek. De achtergrond van de moorden zou een uit de hand gelopen cocaïnetransactie zijn. De verklaringen daaromtrent van Angelo D. ,het Carribean Brothers-lid, zijn volgens de advocaten van S. en H. volstrekt onbetrouwbaar.

Fantasie

De 35-jarige D. beweerd te zijn gegijzeld door S. en H. Volgens raadsman Voncken is het verhaal over de gijzeling aan D.'s fantasie ontsproten. D. is er volgens Voncken op uit van justitie een nieuwe identiteit te krijgen door zich als kroongetuige in de moordzaak op te werpen. De nieuwe identiteit heeft D. echter nodig om uit handen te blijven van wraakzuchtige Colombiaanse drugshandelaren, met wie hij in een bittere strijd verwikkeld zou zijn, meent Voncken.

De advocaten zijn ervan overtuigd dat D. ontmaskerd zal worden als leugenaar. Justitie vervolgt D. wegens zijn betrokkenheid bij de cocaïnedeal. Daarbij ging het om 300 kilo. De rechtbank weigerde dinsdag een ander lid van de Carribean Brothers te horen die de beweringen van D. zou kunnen ontkrachten.

Dit verhoor zal naar verwachting op korte termijn door de politie worden gedaan. Politie en justitie doen nog volop onderzoek in de moordzaak. De rechtbank hield de zaak dinsdag voor onbepaalde tijd aan.