DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft nooit gezegd dat het Wilhelmus van haar is. "En dat vindt zij ook niet." Dat staat sinds dinsdag te lezen op de officiële site van het Koninklijk Huis.

Op 5 juni werd het bericht de wereld in geholpen dat de koningin zou hebben gezegd "Het Wilhelmus is van mij". Dat heeft ze nooit gedaan, aldus de RVD in de rubriek Veel gestelde vragen. In een mondelinge toelichting zegt de RVD dat het iedereen vrij staat het Wilhelmus te zingen en te spelen. "Hoe meer mensen het volkslied uit het hoofd kennen, hoe beter." De dienst vindt het doodnormaal dat het Wilhelmus voorafgaand aan een interland tussen Nederland tegen -pakweg- Duitsland wordt gespeeld, al is er geen lid van het Koninklijk Huis op de tribune te bekennen.

Officiële ontvangsten

Voor officiële ontvangsten zijn er bij Defensie echter wel protocollen inzake de pennenvrucht van Marnix van St.-Aldegonde. Daarin staat dat het volkslied wel wordt gespeeld als de koningin bijvoorbeeld een collega-staatshoofd van het vliegveld haalt. Dat is dan ook meestal een aangelegenheid waaraan ook erewachten en dergelijke te pas komen. Als echter de ene minister simpelweg de andere ophaalt, dan wordt het Wilhelmus volgens die protocollen niet passend geacht.