DEN HAAG - Het kabinet is dinsdag door de Tweede Kamer onder druk gezet om een aantal losse einden rond het Irakbeleid te verhelderen. Woensdagmorgen worden minister Kamp (Defensie) en minister Donner (Justitie) naar de Kamer geroepen om uitleg te geven over de zaak Erik O..

Spoeddebat

In het spoeddebat over Erik O. wil de Kamer onder andere weten hoe het komt dat geheime informatie over de betrokkenheid van de marinier bij speciale militaire operaties op straat is komen te liggen. De sergeant-majoor hangt nog steeds een proces boven het hoofd vanwege het dodelijk verwonden van een Irakees, eind vorig jaar. Uit het onderzoek van de marechaussee zou naar voren zijn gekomen dat O. "laagdrempelig" is geweest bij het gebruik van geweld.

De SP vroeg dinsdag om een spoeddebat om duidelijkheid te krijgen over de inzet van militairen bij staatsgeheime operaties. Een brief van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie over de inzet van speciale eenheden, liet volgens het Kamerlid Van Velzen nog veel vragen open.

Helderheid

Er moet volgens de linkse oppositie ook meer helderheid worden verschaft over de verhouding tussen het Openbaar Ministerie en Defensie. Onduidelijk is verder hoe het OM moet omgaat met eventuele misdrijven die tijdens dergelijke operaties worden begaan. De PvdA vroeg zich af of dat een van de redenen was waarom het OM nog steeds geen besluit heeft genomen over een vervolging van O..